“Srce je Isusovo još jednom dokazalo da može sve stvoriti ni iz čega.”

Marija od Presvetog Srca Bernaud,
utemeljiteljica Počasne straže Presvetog Srca Isusova

Isus je sv. Margareti Mariji Alacoque, skromnoj redovnici reda Pohođenja Marijina otkrio svoje Srce i željeni način štovanja, stoga je isti red nastavio ono što je svetica započela: širenje pobožnosti Srcu Isusovu. Kada je dozrjelo vrijeme tu se rodilo i nadahnuće o Počasnoj straži. Udruženje Počasne straže Presvetoga Srca Isusova rođeno je 13. ožujka 1863. godine. No, koja je pozadina njezina nastanka, koji su glavni događaji koji su vodili osnutku?


Pozadina nastanka Straže

Kraj je 1862. godine kad u samostan Marijina Pohođenja (Bourg, Francuska) pristiže neočekivano pismo iz jednog od njihovih samostana. Pismo je sadržavalo ovaj dio: Naš se Gospodin žalio jednoj odabranoj duši da nam je otkrio svoje Srce, a mi ne upotrebljavamo dovoljno gorljivosti za promicanje njegova štovanja. Pogledi sestara spontano su se zaustavili na s. Mariji od Presvetog Srca (Bernaud) govoreći joj: Na tebi je da pronađeš novi način da se proslavi Srce Isusovo. Bio je to pogled Providnosti koji ju je izabrao za to djelo. Nekoliko je tjedana kasnije s. Marija imala viđenje satnika Počasne straže. On je predstavljao zajedništvo duša koje bi se odlučile svakodnevno provesti jedan sat uz Srce Isusovo tijekom svojih uobičajenih dužnosti. Tako udružene činile bi neprestanu stražu oko Srca Isusova i Isus više ne bi bio osamljen u brojnim svetohraništima po svem svijetu. Zajednica je s oduševljenjem prihvatila tu zamisao te odmah izradila prvu sliku satnika i upisujući se svaka je izabrala svoj stalni sat straže. Toga je 13. ožujka prije više od 150 godina započelo skromno djelovanje Straže nastavljajući bdijenje prve počasne straže Kalvarije. Duh je Sveti stavljao naglaske na određene točke koje je s. Marija prepoznavala kao smjernice za daljni razvoj novonastalog Udruženja. Tako tijekom sv. mise Cvjetnice s. Mariju pogađaju riječi psalma 69: Tražio sam tješitelja, ali ga ne nađoh… Ona uviđa glavni cilj Straže: utješiti Srce Isusovo naknadom i ljubavlju, a ubrzo zatim zapisuje program Djela i njegovu organizaciju. Za vrijeme jednog klanjanja u srce joj se također duboko urezuju i riječi cujus latus perforatum (čiji je bok bio proboden) shvaćajući da stražari trebaju odati posebno štovanje rani probodenog Srca Isusova te skupiti i prikazati Krv i Vodu potekle iz nje.

Prvi odjek

Krajem 1863. godine 112 samostana Marijina Pohođenja pridružilo se Počasnoj straži koja je već prešla granice Francuske proširivši se u Englesku i Italiju. Početkom iduće godine u samostan u Bourgu stiže prvo pismo gospođice Marije Deluil-Martiny, buduće utemeljiteljice Družbe Kćeri Srca Isusova. Ova će mlada 23-godišnja djevojka dati dragocjeni doprinos tek rođenom Udruženju kao njegova gorljiva promicateljica. Ubrzo će u Stražu učlaniti i sv. Sofiju Barat, kao i cijelu njezinu Kongregaciju…

Prvo je biskupijsko odobrenje stiglo 9. ožujka 1864. te je time uspostavljena bratovština Počasne straže u Bourgu. Tri mjeseca poslije papa Pio IX. udjeljuje joj brojne oproste te kasnije i sam postaje stražarom. Prilikom jedne audijencije u koju će primiti delegaciju Počasne straže papa će reći da mu je jedna od najslađih slava njegova titula prvog počasnog stražara Presvetoga Srca Isusova. Primjer pape Pia IX. slijedili su brojni biskupi i kardinali među kojima i kardinal Pecci, budući papa Leon XIII., koji će na poticaj bl. Marije Droste, također stražarice, posvetititi cijeli ljudski rod Presvetom Srcu Isusovu. Upravo je on 1878. godine okrunio Stražu uzdigavši ju na statut nadbratovštine za Francusku i Belgiju, sa sjedištem u Bourgu. Plamen Srca Isusova sve više zahvaća srca te se osim Marije Deluil-Martiny podižu i drugi promicatelji kao što su sveti biskup don Comboni, Louise Nicolle, Matilda Nédonchel itd., od kojih su neki već uzdignuti na čast oltara.

PAPE STRAŽARI

Djeca ranjenog Srca govore istim jezikom koji je ukorijenjen u riječi ljubav.

Marija od Presvetog Srca Bernaud,
utemeljiteljica Počasne straže


Nezaustavljiva Straža

Zahvaljujući brojnim revnim promicateljima, Straža se sve više širi te između 1872. i 1876. godine godišnje liste broje između 60 000 i 80 000 novih članova. Uspostavljaju se nadbratovšine u Brazilu, Njemačkoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Pekingu, Meksiku, Urugvaju, Nizozemskoj, Peruu i Boliviji… sve do našega podneblja. U godini 1878. Straža stiže i u Oceaniju, na otoke Fiđi. Prošlo je devetnaest godina od osnutka, a Straža već broji 2 milijuna članova svih staleža i uzrasta te osvaja Kanadu, a zatim i Sjedinjene Američke Države. Važna nam je i godina 1885. jer se tada s Počasnom stražom upoznaje don Bosco postavši njezinim velikim zagovornikom i promicateljem. To je polazna točka dobrih veza između Udruženja i salezijanaca. Sestra Marija od Presvetoga Srca, utemeljiteljica Straže, umire 3. kolovoza 1903. godine poručujući stražarima: Tamo gore, neću vas zaboraviti.

Straža danas

Od osnutka je prošlo više od 150 godina, a Straža nije izgubila niti na svojoj aktualnosti niti na svježini. Dapače, Djelo je preživjelo brojne okolnosti kao što su dva svjetska rata, domovinski i građanski ratovi, progoni, epidemije, razne ideologije… Pod udarcima vremena i neprilika tijekom godina su se neki centri ugasili, ipak kod većine to nije bio slučaj. Ako se buktinja i stišala, kasnije se ponovno obnovila, kao što je bilo i s našom domovinom Hrvatskom. Straža uzima sve veći polet i osvaja nova mjesta i nova srca. Danas je prisutna u 31 državi. Trenutni je generalni upravitelj Straže otac Juan Jose Infantès Barroso. U svim centrima država u kojima Straža djeluje organiziraju se razna okupljanja, slavljenja, hodočašća, druženja i duhovne obnove za stražare.

Trenutna prisutnost Počasne straže u svijetu


Države u kojima djeluje Počasna straža

ARGENTINA
BELGIJA
BENIN
BRAZIL
BURKINA FASO
BURUNDI
ČILE
DEMOKRATSKA REPUBLIKA KONGO
DOMINIKANSKA REPUBLIKA
HRVATSKA
ITALIJA
JUŽNA KOREJA
KAMERUN
KANADA
KAZAHSTAN
KOLUMBIJA
LIBANON
MAURICIJUS
MADAGASKAR
MEKSIKO
OBALA BJELOKOSTI
PANAMA
PARAGVAJ
POLJSKA
REPUBLIKA KONGO
SAD
SLOVENIJA
ŠPANJOLSKA
ŠVICARSKA
TOGO
URUGVAJ

Francuska

Glavni centar za cijeli svijet nalazi se u Francuskoj, kolijevci Djela, točnije u samostanu Marijina Pohođenja u Paray-le-Monialu, svjetskom svetištu Srca Isusova. Budući da je to glavni centar, prijavnice pristižu iz cijeloga svijeta, osobito iz država gdje Straža još uvijek nije službeno uspostavljena, primjerice iz Japana, Kameruna, Vijetnama, Nizozemske, Ruande… Prilikom proslave 150 obljetnice Straže u glavnom su se centru okupili stražari iz 15 različitih država što svjedoči o raznolikosti i bogatstvu unutar Udruženja, ali i jedinstvu pod stijegom Srca Isusova! U Francuskoj centri Počasne straže djeluju pri mnogim samostanima i župama jer je osim glavnog centra aktivno njih još 60-ak.

Poljska

Što se tiče broja članova i centara, Poljska još uvijek drži prvo mjesto u cijelom svijetu. Život Straže vrlo se dinamično razvio u župama, na bogoslovijama i u redovničkim kongregacijama. Godine 1949. već je postojalo više od 700 centara. Drugi je svjetski rat, kao i vrijeme komunizma zapriječilo daljni razvoj organizacije. Tek je 1990. započelo obnavljanje njezine prvotne strukture. Danas u Poljskoj djeluje čak 425 centara Počasne straže!

Španjolska

Možemo reći da Poljskoj uz Francusku konkurira i Španjolska. Početkom 20. st. Počasna je straža bila prisutna u gotovo većini španjolskih biskupija. Vrlo je vjerojatno da su neki od članova bili među onim tisućama mučenika koji su dali svoj život za Krista tijekom progonstava od 1931. do 1939.godine. Nažalost, u to su vrijeme samostani i crkve stradavali u namjerno izazvanim požarima, a s njima i brojni registri Počasne straže. Ipak, poznato je da su neki od brojnih španjolskih svetaca pripadali Počasnoj straži, među kojima su i sedam madridskih mučenica te drugi nacionalni upravitelj Straže za Španjolsku: sv. Jose Maria Rubio, kanoniziran 2003. godine u Madridu. Straži su pripadali i neki članovi kraljevskih obitelji, npr. španjolska kraljica Maria-Kristina te kraljevi Alfonso XII. i Alfonso XIII. Trenutno je moguć upis u Stražu u čak 18 centara pri samostanima Marijinog Pohođenja diljem Španjolske.

Italija

Počasna straža stiže u Italiju godine 1871., a 8 godina kasnije papa Leon XIII., koji je također bio njezin član, uspostavlja nadbratovštinu za Italiju. Od tada se nacionalno sjedište nalazi u bazilici sv. Kamila u Rimu. Papa je organizaciju i vodstvo Udruženja također povjerio redu kamilijanaca budući da je Straža na talijansko tlo stigla upravo zahvaljujući jednom od njezinih članova. Talijanska se Počasna straža ponosi brojnim Božjim ugodnicima među kojima se nalaze i sveti Otac Pio X., sv. misionar Daniel Combon, bl. Luigi Tezza, nacionalni upravitelj za Italiju… Osim nacionalnog centar uspostavljeno je još 14 centara, od koji su dva u Rimu i Veneciji pri samostanima Kćeri Srca Isusova.

Kanada

Godinu dana nakon osnutka Straže majka Marcelle Mallet upoznala se s Udruženjem te je zajedno sa svojom redovničkom obitelji postala članicom i promicateljicom. Tako je 1890. crkva njezine kongregacije u Quebecu postala centar Straže za Kanadu. Nakon 120 godina centar je imao upisanu brojku od nevjerojatnih 707 989 članova! U crkvi ponad svetohraništa dominira anđeoski satnik i slika Srca Isusova. Sve to govori o slavnoj prošlosti Straže u Kanadi, a ponose se i jednom Božjom službenicom, blaženom Dinom Belanger!

Meksiko  

U Meksiku je pak Straža cvjetala između 1885. i 1921. godine. Nakon što je u građanskom ratu uništena crkva u kojoj je Straža kanonski bila uspostavljena, Straža je doživljavala oscilacije zatora i obnove. U 2008. godini nalazimo više od 6 000 registriranih članova u cijeloj Meksičkoj republici. Trenutno na tom području postoji 5 biskupijskih centara ne brojeći samostane.

Panama

Kada je 2006. godine započela obnova Straže u Panami, otkriveno je da su tamo već 1912. postojali centri Počasne straže koji su tijekom vremena postupno nestali. Trenutno je aktivno 15 kanonski uspostavljenih, 3 pojedinačna i jedan ne kanonski centar. Počasna straža Paname broji oko 1 850 članova upisanih u samo jednoj biskupiji.

Čile

Bratovšina Počasne straže u Čileu kanonski je uspostavljena na svetkovinu Presvetoga Srca Isusova 1957. godine. Upis pape Pija XII. u Počasnu stražu te novo papinsko odobrenje koje je udijelio Udruženju dali su vjetar u leđa novoosnovanoj Bratovštini Čilea. U samo nekoliko godina otvorilo se više centara te su se Straži pridružili salezijanci i redovnice Marije Pomoćnice. Kasnije nastupa vrijeme zatišja sve do dolaska relikvija sv. Margarete Marije Alacoque 2006. godine, kada se život Počasne straža ponovno budi u Čileu. Od 2007. i 2008. godine čileanska je Straža uspješno obnovila svoj prvotni zanos.

Gvatemala

Straža u Guatemali aktivna je od 2007. godine te trenutno ima oko 500 upisanih članova i 7 aktivnih centara.

Madagaskar

Na Madagaskaru je Udruženje vrlo aktivno i prisutno u čak 20 biskupija od ukupno 22 te broji 10 800 članova.

Kolumbija

Centar Počasne straže u Kolumbiji nalazi se u samostanu Marijina Pohođenja te je do 2008. godine registrirano čak 1 800 000 članova.

Kazahstan

Kazahstan je posljedna država u koju je na Veliki četvrtak 2021. stigla Straža te ujedno i prvi centar u povijesti Počasne straže u središnjoj Aziji. Cijelo je Djelo prevedeno na ruski. S obzirom da je Kazahstan pretežno islamska zemlja te katolici zauzimaju svega 3% stanovništva, to je još jedan veliki uspijeh za Stražu i Kristovo kraljevstvo.

Reunion i J. Koreja

Nedavno su otvorena dva nova centra. Jedan na francuskom otoku Reunion (blizu Madagaskara) te drugi u Južnoj Koreji (gdje je katoličko stanovništvo tek 7, 6%).